Sheabutter

Sheabutter

Door de superieure huidverzorgende eigenschappen is shea butter te vinden in vele cosmetische producten. De meeste sheaboter wordt met de hand geproduceerd in Afrika. Shea Butter is veel meer dan alleen een huidverzorgingsproduct.
Er zijn maar weinig producten die beter zijn voor de huid dan shea boter zijn maar weinigen kennen de oorsprong van dit huidverzorgingsproduct.

Shea butter

Door de superieure huidverzorgende eigenschappen is shea butter te vinden in vele cosmetische producten. De meeste sheaboter wordt met de hand geproduceerd in Afrika. Shea Butter is veel meer dan alleen een huidverzorgingsproduct.
Er zijn maar weinig producten die beter zijn voor de huid dan shea boter zijn maar weinigen kennen de oorsprong van dit huidverzorgingsproduct.

Shea butter wordt gewonnen uit de vrucht van de shea boom, ook wel Karité Boom genoemd.  De Boom staat bekend als de Boom des Levens, vanwege haar vele bijzondere eigenschappen. De boom groeit in tropisch Afrika van Senegal tot Uganda, waaraan dit gebied de bijnaam  "Shea Belt" dankt. Vrouwen verwijderen de waardevolle boter uit de zaden van de vruchten van de bomen. Veel inspanning is vereist om de boter te extraheren. Vandaag de dag zijn er veel natuurlijke cosmetica fabrikanten die vrouwen coöperaties in het Shea Belt ondersteunen.

Hoe wordt shea butter geproduceerd?

Eerst worden de vruchten van de sheaboomboom handmatig verzameld en opgehangen om te drogen. Na te zijn verwarmd, worden de zaden in de zon gedroogd, de schelpen verwijderd en de zaden verpletterd. Nu begin de werkelijke productie van de boter. Zodra de korrels worden gedroogd, worden ze geroosterd boven een vuur. De tijdsduur dat de korrels geroosterd worden beïnvloedt de kleur van de boter in het eindproduct. Van wit naar geel naar zwart, veel kleuren zijn mogelijk.

Na het roosteren van de zaden worden deze vermalen en gemengd met water. De resulterende massa wordt gekneed met de hand en vervolgens met de hand gedrukt.
De oliën stijgen naar de top van het water en worden uitgeperst om water te verwijderen. Vervolgens worden ze langzaam gekookt om extra water te verdampen. De hete boter wordt gefilterd met katoenen doeken. Zodra de boter weer verhardt, is het meestal voltooid. Shea Butter die reeds is bewerkt heeft tijdens het verwerkingsproces haar bijzondere kenmerken verloren. Je kunt daarom het beste 100% natuurlijke, ongeraffineerde Shea Butter gebruiken om te genieten van alle voordelen. De wetenschappelijke naam voor Shea Butter is Butyrospermum parkii.
Effecten van Shea Butter

In het Shea Belt zijn de positieve eigenschappen van de vrucht al millennia bekend. Shea wordt in Afrkia niet alleen gebruikt voor huidverzorging. Hier worden alle delen van de boom worden gebruikt - het blad, het fruit, de hars en de schors. De olie wordt gekookt, de hars wordt vaak gebruikt als een natuurlijke lijm en kauwgom, en de oliën worden ook gebruikt fixeren en repareren van scheuren in wanden. Bovendien wordt sheaboter gebruikt in traditionele Afrikaanse geneeskunde. Het is een veelzijdige plant die vandaag vaak het levensonderhoud van de mensen van Afrika is.

Er zijn 2 soorten sheabutter; West-Afrikaanse (Vitellaria Paradoxa) en Oost-Afrikaanse (Vitellaria Nilotica) Shea Butter. Oost-Afrikaanse Shea Butter wordt ook wel Shea Butter Nilotica genoemd. Oost Afrikaanse Shea Butter bevat meer oleîne en is hierdoor romiger en zachter dan de West-Afrikaanse Shea Butter.

Pure Shea boter is perfect om zelf natuurlijke cosmetica te maken! Deze reukloze boter is bij uitstek geschikt voor een verscheidenheid van zalven en balsems voor de verzorging van ruwe en droge huid.

Eigenschappen sheabutter

Sheaboter heeft een hoog gehalte aan onverzeepbare delen. Deze onverzeepbare delen bevatten de belangrijkste eigenschappen zoals genezende en celregenerende. Dit gehalte kan wel 17% zijn, dit is veel hoger dan in andere natuurlijke oliën.

Het verzeepbare deel van sheabutter zorgt voor de hydraterende eigenschappen en dit maakt sheabutter de perfecte natuurlijke vochtinbrenger. Sheabutter helpt de buitenste beschermlaag om vochtverlies door verdamping te voorkomen. De essentiële vitamines bevorderen de elasticiteit van de huid.
Shea butter bevat alantoïne welke kan bijdragen aan het herstel van een beschadigde huid. alantoïne heeft een ontstekingremmende werking en kan heilzaam zijn bij eczeem of psoriasis.

Toepassing sheabutter


Aftersun
conditioner
Eczeem
Striae
Droge, schilferige of geïrriteerde huid
Lippenbalsem
Rijpere huid
Littekens
Kleine wondjes
Zonnebrand
Psoriasis
Ruwe huid op handen, ellebogen, knieën en hielen

Onze shea butter is uiteraard 100% puur, ongeraffineerd en met het fairtrade, vegan en Soil Association keurmerk